Wees een diva: Draag een zonnebril

Draag jij altijd een zonnebril als de zon schijnt? Nee? dat zou je dan beter wel gaan doen. Ik kan mijn grote Guess zonnebril niet missen. In de wagen, op straat, op strand, overal en altijd. Het is wat men noemt een degradé model, de glazen verkleuren van donkerbruin bovenaan naar een lichtere tint onderaan. Dit soort van glazen zou ideaal zijn om met de wagen te rijden.

Een zonnebril beschermt tegen verblinding maar moet ook zoveel mogelijk UV-licht tegenhouden (want dat is schadelijk voor onze huid)  Bewust of onbewust ga je fronsen als de zon in je ogen schijnt. Door veel te fronsen, ontstaan expressielijntjes rond de ogen en bij de neus. Een goede zonnebril is dus ook van belang om fronsrimpels tegen te gaan, net als het voldoende dragen van die zonnebril (meenemen alleen is niet voldoende nee), zelfs in de winter. Wist je dat, zelfs al er wolken zijn en er nergens een zonnetje te zien is, dat nog steeds 50% van de UV-stralen daardoor dringt?

Opgelet: niet elke zonnebril biedt UV-bescherming! Sommige trendy brilletjes hebben gewoon gekleurde glazen zonder bescherming (Deze zijn zelfs schadelijk voor de ogen, omdat ze ervoor zorgen dat de pupillen zich verwijden waardoor meer schadelijke stralen het netvlies kunnen doordringen)  Let er dus op dat er UV- waarde op je bril (of op de verpakking) staat, bv. UV-400.

Gelukkig zijn er strenge Europese normen die een filterkwaliteit opleggen voor zonnebrillen. Dit kan je terugvinden door het CE-kenteken op je zonnebril gevolgd door een cijfer van 0-4. Dit getal geeft de bescherming tegen verblinding weer. 0 geeft geen bescherming. 4 geeft bescherming bij hevig licht zoals bijvoorbeeld tijdens het skieën.

Welke kleur bril moet je kiezen? het is deze zomer (vooral bij fashionista’s) erg trendy om voor fel gekleurde pilotenbrilmodelletjes te gaan. Maar welke rol speelt de kleur van de glazen nu echt? De kleur van de glazen heeft geen invloed op de bescherming tegen UV stralen. Het is dus niet zo dat donkere glazen een betere bescherming bieden dan grijze glazen.

 – Bruine glazen nemen verblinding weg maar vertroebelen het zicht enigzins (Vergeef me dus als ik je niet herken op straat, ik draag namelijk een zonnebril met bruine glazen dus ik heb een vertroebeld beeld van de wereld)

– Gele glazen verscherpen het zicht maar vervormen kleuren

– Groene glazen verminderen de verblinding en zorgen voor een goed contrast tussen objecten

– Rode glazen zijn ideaal voor wie veel aan watersport doet

– Grijze glazen verminderen de felheid van het licht en vertoebelen het zicht niet (Ideaal voor wie een kater heeft lijkt me)

Het staat erg DIVA-achtig om ergens met een grote zonnebril rond te slenteren, dont you think? Anna Wintour van Vogue bijvoorbeeld wordt zelden zonder zonnebril gespot. And she IS a diva. Zij draagt haar grote zwarte Chanel bril zelfs binnen. Niet dat we dat van plan zijn (very weird) maar hierbij de voordelen van een zonnebril op een rijtje:

De voordelen op een rijtje:

– Bescherming tegen de zon

– Minder kans op kraaienpootjes/fronsrimpels

– Instant Diva look

– Je kan je bril gebruiken als een accessoire en matchen bij je kleding

– Je kan ongestoord ‘staren’ naar mensen

– Je kan ongemerkt met je ogen rollen, knipogen,..

– Je kan mislukte eyeliner, oogmake-up perfect verbergen

– Je kan uitgelopen mascara verbergen na het zwemmen

– Wallen/vermoeidheid/verkleuring onder de ogen –> no problem

– Anonimiteit verhoogt, achter die grote zonnebril kan éénder wie zitten

– Je kan een traantje wegpinken tijdens een emo-momentje (bv. op een huwelijk)

– Ideaal als diadeem ’s avonds of als je ergens binnenstapt

– …

PS: dat je twee witte cirkels in je gezicht zou hebben door het gebrek aan zon rondom je ogen telt niet als nadeel. Op je gezicht hoor je sowieso factor 50 te smeren als bescherming en spray tanning en zonnepoeder zijn key words voor dames die alsnog een kleurtje wensen.